fredag

Årets bak- och dessertmästare 2012

För ett tag sedan fick jag ett mail med en förfrågan om jag ville ställa upp och tävla i Årets bak- och dessertmästare. Självklart tog jag chansen med min BatCake som jag gjorde till min son Milo på hans tre-årsdag. Tjejen som kontaktade mig skickade ett presskit med lite produkter som skulle underlätta bakglädjen i köket och igår kom paketet, gissa om jag blev smått överraskad. Paketet bestod av flera olika sorters choklad, cacao, bakpulver, vaniljsocker, handduk och ett förkläde. Ska bli riktigt kul att hugga tag i godsakerna och låta fantasin flöda....:)


Uppe till vänster finns en länk som ni kan komma vidare till tävlingen på!!! Tävlingen är till för alla icke yrkesverksamma personer. Ladda upp en bild på din skapelse och berätta varför du har en stor passion för att baka och göra desserter.

Tävlingen består av en jury som väljer ut fyra bidrag medan svenska folket väljer ut en femte finalist.

Juryn består av:
Mia Öhrn, konditor och matskribent
Roy Fares, Årets Konditor 2010 och aktuell med boken Sweet
Eva Nordlinder, chefredaktör för tidningen Hembakat
























Nedan följer recept och bild på mitt bidrag!!!


Anslag:


Vanilj:
200 gr mjöl
220 gr socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
2 ägg
180 gr mjölk
170 gr smör

(För chokladbotten använder du 30 gr cacao och använder endast 170 gr mjöl.)
**Du kan köra med elvisp på låg hastighet genom hela receptet.

Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt först smöret (vispa), tillsätt ett ägg i taget (vispa) och sist i med mjölken. Ägg, mjölk och smör ska vara rumstempererat.

Grädda på nedre falsen på 180 grader ( ca 155 grader varmluft)
20 cm 55 min
24 cm 45 min

Tiderna i ugnen kan variera något beroende på ugn. Provstickan ska vara torr.


Hallonmousse


250 gr hallon (utan kärnor)
2 tsk gelantinpulver
2 msk kallt vatten
2 msk socker (eller efter smak, jag gillar inte min för söt)
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde

Blanda gelantin och vatten och låt svälla i 5 min. Blanda hallon och socker och värm till sockret smält. Tag grytan från spisen och lägg i gelantinet och låt smälta, rör ordentligt så det inte blir några klumpar. Låt svalna. Under tiden vispas grädden. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden. Låt stå över natten innan du fyller tårtan.


Vit choklad-fluff


180 gram vit choklad
3 dl grädde

Värm grädde över vattenbad, låt inte vattnet koka eller vidröra skålen. Hacka chokladen grovt och låt smälta. Låt stå i kylen över natten. Måste vara riktigt kallt när detta ska vispas upp till fyllning i tårtan.

Till min BatCake dubblade jag receptet för hallonmoussen för två lager och hade ett lager vit choklad-fluff.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar