söndag

Sockerpasta

Sockerpasta används att täcka tårtor och cupcakes. Kan även användas till enklare dekorationer. Vill man smaksätta och färga (en större mängd) sockerpasta är det bäst att göra detta i steg 1.1.

Ingredienser:

1 msk gelantin
60 gr vatten
175 gr vit sirap
1 msk glycerol
2 msk solrosolja
1000 gr florsocker + lite till knådning (0-100gr)
+ ev färg och smaksättning


Dessa ingredienser måste du ha:
Snabböversikt
1. Börja blanda ihop gelnatinpulver och vatten, låt svälla 10 min.
1.1 Under tiden blandas vit sirap, glycerol och solrosolja i en annan skål.


2. Sikta florsocker i en stor bunke och gör en grop i mitten


3. Låt gelantin smälta över vattenbad. Låt inte skålen röra vattnet och låt inte vattnet koka. När gelantinet är smält häll över blandning (punkt 1.1) i genlantinet. Blandas väl så den blir slät och flytande, får inte vara några klumpar. Vill man färga och smaksätta en hel sats sockerpasta går det bra att tillsättas smak/färg i detta steg.


4. Häll  blandningen i florsockret.


5. Rör försiktigt så du fångar upp florsockret i rörelsen.


6. Fortsätt tills det blir det blir som nedan:


7. Häll över på bakbord och knåda tills det blir en slät massa


8. KLART! Paketera och förslut väl. Plastfolie, plastpåse och ner i en lufttät burk. Förvaras mörkt och svalt (rumstemp).Hoppas denna steg för steg har varit enkel att förstå. Om inte, hör av er till mig så justerar jag beskrivningen.

10 kommentarer:

 1. Jag tycker det verkar vara en bra tutorial. Har dock inte testat den ännu. Men jag har funderat på att göra egen SP då det är väldigt många märken som jag tycker inte håller måttet. Den dagen jag gör egen tänker jag prova din steg för steg. Hur många tårtor får du ut på en sats och spricker den lätt?

  Hälsningar Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att sockerpastan ha spruckit en gång för mig men då beror det på att jag tog i lite mer florsocker än som stod i receptet. Men det va bara ytterst lite sprickor. Jag tycker den är jättesmidig och bra att jobba med. Använder aldrig något annat. Det är ju mer ekonomiskt att göra egen också. Det blir drygt 1 kg SP

   Radera
 2. Måste verkligen prova detta recept snart. Var får man tag på Glycerol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glycerol hittar du på apoteket.

   Radera
 3. Nu har jag köpt alla ingredienser till sosckerpastan och ska väl sätta igång att göra den alldeles snart. Lite nervös är jag allt då jag haft sådan otur med sockerpastor. Men jag tycker att den verkar bra. Dina tårtor ser ju släta och fina ut.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad roligt. Jag tycker faktiskt detta recept är kanon, använder inget annat (förutom marsipan någon gång då och då). Hör gärna av dig hur resultatet blev. :)

   Radera
 4. Det gick inte så bra med sockerpastan jag gjorde efter ditt recept! Vet inte vad jag gjorde för fel alltså? Den blev liksom inte elastisk utan smulig fast inte torr som om jag tillsatt för mycket florsocker. Kanske skulle den vilat lite längre eller vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen, oj vad synd. Jag har ingen aning vad som kan gått fel. Knådade du tillräckligt? Vätskan som du häller i florsockret, blev den rinnande, ordentligt blanda? Den får gärna vara lite ljummen när man häller i florsockret. Hela steg 3 ska vara över vattenbad så allt smälter samman till en rinnig vätska.

   Min sockerpasta blir alltid slät som på bilden (7) ovan innan jag lägger den i plastfolie och plastpåse. Den är ju lite smulig i skålen men det löser upp sig när jag knådar. Låter alltid min vila till nästa dag. Jag är ledsen att det inte gick så bra för dig. Hoppas du testar igen för jag lyckas alltid med denna <3

   Radera
 5. Allt verkade bra tills den skulle kavlas och sättas på tårtan. Den fick stå och dra sig en dag och allt det där. Men då allt var färdig så var den liksom inte elastisk. Så jag vågade inte försöka kavla ut den och sätta på tårtan. Jag tyckte att den kändes lite som pajdeg. Men den kanske ska kännas så?

  SvaraRadera
 6. Nej, den ska inte kännas som pajdeg. Hmm...du verkar ha gjort allt rätt och jag kan tyvärr inte säga vad som gått fel. Höll den inte ihop när du kavlade ut den? Testa kavla ut den och lyft upp den, den ska hålla ihop och vara elastisk.

  SvaraRadera