måndag

Äntligen - lyckades med "lika-delar"

Jag har vid ett flertal gånger försökt baka en tårtbotten som heter "lika delar" men har misslyckats varje gång. Jag förstår inte vad jag gör för fel..... Igår gjorde jag ett nytt försök och dra på trissor.... jag lyckades. Många säger: " jag lyckas varje gång med receptet", "det går inte att misslyckas med detta recept" osv. Fram tills igår sjönk mina bottnar ihop i mitten och blev lite geggiga. Jag förstår att kakan inte är färdigbakade när detta händer trots att jag följer jag instruktionerna. Det står att kakan ska gräddas i 20 min om den görs på 2 stora ägg i en form på 15 cm. Jag testade detta igår, hade dock 3 små ägg men totalvikten (150 gr) blev densamma.

Jag börjar hälla upp äggen i ett glas. Äggen är alltid utgångspunkten för hur mycket socker och mjöl jag sedan ska ha. Ta lika mycket socker som ägg i ett annat glas. I tredje glaset tar du 1/3 potatismjöl och 2/3 vetemjöl (ska ha samma nivå i glaset som äggen). 1 tsk bakpulver och 1 tsk vanliljsocker. (Ska det vara chokladbotten byter du ut 1/2 av vetenmjölet mot kakao).

Jag vispade ägg och socker i 20 min (som en del bloggare säger man ska göra, andra säger 5 min). Sikta ner  mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ner så det blandas. Jag fick grädda kakan i 42 min istället för 20. Stickan var fortfarande jättekletig vid 20 min.

Jag fick en tårtbotten på 8 cm hög och 15 cm diameter :)


8 kommentarer:

 1. Ja är en av de som alltid lyckas och ändå gör ja inget speciellt men de ja lärt mig är att inte öppna luckan innan 30minuter på tårtbotten,för då sjunker de alltid.
  Mina blir färdiga mellan 40-60min.Beror på vilken storlek och så.
  Kul att de blev lyckat nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det håller i sig :) Ska testa en till för att vara säker :)

   Radera
 2. Jag har haft samma problem som du! Slängt hur många bottnar som hellst och stört mig på att alla skriver om hur lätt det är :). Men här om dagen så tipsade min pappa mig om att kolla ugnen. Det sitter en värmeslinga högst upp i ugnen som du ser och en under ugnen som du inte ser. Testa sätta på ugnen och hålla handen längst ner och känn fall det blir varmt! Jag gjorde detta och mycket riktigt så var den slingan trasig så nu har vi beställt en ny slinga att sätta in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en ugn som är knappt 1 år gammal så jag hoppas verkligen inte det. Det är dock värt att testa! Tack för tipset. :)

   Radera
 3. Hej! Jag lyckas alltid jag med och det är samma med mig, mina får stå i ugnen som sweet passion skrev i 40-60 min. Jag gillar det här receptet jätte mycket. Nu när du äntligen har lyckats kommer det säkert fortsätta vara så :)
  Lycka till :)

  Mvh Magdalena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag håller tummarna :) Har dock en favoritbotten som jag gör till mina tårtor. Stabil och bra men framför allt supergod. Denna kan alltid vara ett alternativ. Ska testa och göra en tårta med lika-delar-botten och se hur resultatet blir.

   Radera
 4. Jag är en av dom som aldrig har lyckats med det receptet. Men jag har hittat världens bästa vaniljbottenrecept så jag behöver inte lika delar receptet längre.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också ett recept som jag gillar och gör alla mina tårtor på men det kan vara kul att testa något nytt om jag får det att fungera mer än en gång ;)

   Radera