söndag

Recept - Päronmousse

Vill passa på att dela med mig av min smaskiga päronmousse. Jag har provat flera olika varianter av päronmousse men inte tyckt någon passat i smak. Jag har läst en del som använder Nestles pärondessert (till små barn), konserverade päron och även päronkräm. Jag har testat med konserverade päron men det funkade inte för mig. Istället göra jag från grunden för att få den bästa smaken (enligt mig själv). Mitt sätt tar lite längre tid och kostar lite mer men jag tycker det är värt varenda krona. 


Päron i sockerlag
4 stora päron eller ca 500-600 gram
7-8 dl vatten (ska täcka päronen)
3-4 dl socker
1 vaniljstång

Päronmousse
350 gram päronmos
3 dl grädde
2,5 tsk gelantinpulver+2,5 msk kallt vatten (går att byta ut mot 5 blad gelantin)
2 tsk vaniljsocker
Några droppar päronessens (ca 10 eller efter egen smak)
Några droppar grön färg att färga grädden


Så här gör du päron i sockerlag
1. Börja skala päron och kärna ur dem och dela i bitar (nu vet jag inte exakt hur många päron det går åt men jag tror det jag använde runt 4 stora päron, ca 500-600 gram, vill få ut 350 gr päronmos) Päronen behöver lite mogna, låt de koka lite längre om de är hårda. 

2. Koka upp vatten och socker till en klar vätska. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen och blanda med lite strösocker och häll i sockerlagen. Lägg i päronbitarna och låt koka i ca 15 min. Detta kan göras någon eller några dagar innan, låt då päronen ligga kvar i sockerlagen i en burk. Mixa päron med stavmixer så moset blir grovt (jag gillar när man känner små päronbitar i moussen). 

Päronmousse
1. Förbered gelantin, låt dra 5 min
2. Värm upp päronmoset och lägg i gelantin och rör tills gelantinet smält, låt svalna innan du blandar det i grädden. Häll i lite essens om du vill ha mer päronsmak på moussen.
3. Vispa undertiden grädde, vaniljsocker och grön färg till lagom konsistens. Grädden får inte vara för hårt vispad.
4. Blanda försiktig ner päronmoset i omgångar i grädden tills allt är blandat. Låt stå några timmar tills det stelnat. Jag gör alltid min mousse på kvällen och låter det stå över natten så jag kan inte riktigt säga hur länge det behöver stå i kylen innan det kan användas. 

Det blir en del av detta och tippar på att det räcker till 2 lager i 20 cm tårtbotten.

Smaklig spis!

2 kommentarer:

 1. Anonym5/14/2013

  Var hittar man päronessens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte min på Borgeby Kryddgård (webben) men det finn även på andra sajter ex strössel o annat.

   Radera