torsdag

Apelsinrutor med choklad







Recept: 

Botten
120 gr smör
200 gr mandlar (skållade och malda)
68 gr socker (3/4dl)
1 ägg
180 gr mjöl (3 dl)

Fyllning:
200 gr choklad
28 msk solrosolja
1 apelsin, rivet skal
400 gr apelsinjuice (utspädd eller drickbar) (ca 4 dl)
180 gr socker (2 dl)
20 gr maizena majsstärkelse (2 msk)
3 ägg

Garnering
150 gr choklad
14-28 gr solrosolja (1-2 msk)

Gör så här:

1. Blanda smör, mandel, socker och ägg till en smidig massa. Tillsätt mjöl och blanda till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila några timmar i kylen.
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en form ca 20x30 cm. Sätt in i ugnen och grädda i 10 min. Låt svalna
4. Smält chokladen och tillsätt olja. Fördela chokladen i pajskalet och låt stelna.
5. Tvätta apelsinen väl i ljummet vatten och riv skalet fint. Blanda apelsinskal, juice, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta från värmen.
6. Dela äggulor i vitor och gulor. Rör ner äggulorna i apelsinkrämen och låt svalna. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i krämen. Fördela i pajskalet.
7. Grädda 20-30 min nederst i ugnen. Låt svalna.
8. Smält chokladen och rör ner olja. Ringla över kakan. Låt stå svalt och stelna. Skär upp i rutor. 

Tips! Jag fick mycket garnering över så jag hade nog halverat mängden i receptet. Om du tycker det blir för lite går det alltid snabbt att smälta ytterligare lite till :)

Ett tips till :) 
Går bra att frysa in och plocka fram en rutan när suget smyger sig på :)

Recept från "Baka gott med härlig choklad, Året Runt bilaga 10/13"



1 kommentar:

  1. Apelsin, mandel och choklad är så goda ihop! Ser fina ut!

    SvaraRadera