lördag

Dessert för att fira in det nya året

Hittade ett recept på dessert i tidningen Elle Mat & Vin 6/11 som jag har bestämt mig för att bjuda på när vi ska fira in det nya året. Håller just nu på att testa receptet så det inte uppstår några överraskningar när det väl gäller. Jag vill också dela med mig av receptet om det finns någon där ute som inte bestämt sig för någon dessert ännu.

"Den här desserten är det perfekta och sötsyrliga avslutet på nyårsmiddagen. Förbered gärna pannacottan dagen innan"


Björnbärsbomb med mousserande björnbärssås
4 pers
Tid: 15 min + 4 timmar i kyl

Björnbärsbomb med mousserande björnbärssås
Bild lånad från Elle Mat & Vin 6/11


Björnbärspannacotta
2 dl björnbär
1 msk färskpressad citronsaft
2 ½ gelantinblad
3 dl vispgrädde
3 msk socker

Maräng
2 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl strösocker

Mousserande  björnbärssås
1 ½ dl björnbär
1 ½ msk strösocker
½ vaniljstång, fröna
1 dl mousserande vin
4 toppar färsk mynta, till garnering (valfritt)

Pannacotta:
Mixa 2 dl björnbär och citronsaft till en slät puré. Sila eventuellt. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde med socker. Blanda grädde och björnbärspurén lägg därefter i genlantinbladen (vattnet kramas ur gelantinbladen innan de läggs i grädden). Klä 4 portionsformar med plastfolie eller använd siliconformar. Fördela pannacottan i formarna och täck med plastfolie. Låt stelna i kylen 4 timmar eller mer.

Maräng:
Vispa upp äggvitor och citronsaft till ett skum och tillsätt socker lite i taget tills det blivit en glansig och styv maräng.

Björnbärssås:
Koka upp 1 ½ dl björnbär med socker och vanilj. Toppa såsen med mousserande vin precis innan servering.


Stjälp upp pannacottan ur portionsformarna och lägg på 4 fat. Spritsa eller bred ut marängen över pannacottorna och bränn av med bruléebrännare eller ställ dem under grillvärme i ugnen på 275 grader, ca 30 sek. Servera tillsammans med björnbärssåsen och garnera med myntablad.
ELLE tipsar om vin: Moscato d'Asti, Bricco Quaglia 2010 (nr 92250) 119 kr. Sött mousserande bärigt och blommigt vin med toner av honung och citrus. 
Då jag inte får träff på detta vin på systembolaget.se så ber vi dem plocka fram något liknande och då rekommenderar de:

Asti Martini (nr 7706) Söt, aromatisk smak med inslag av citrus och fläder.


1 kommentar: