tisdag

Julbak - Lakritskola

Jag är väldigt svag för lakrits och speciellt lakritskola. Satt på jobbet en dag och bläddrade runt bland tidningarna och såg ett recept i Laga Lätt nr 12 2011 som jag blev nyfiken på. Här kommer receptet innan kolan är fotograferad och klar.

Recept på ca 40 st

20 st lakritskarameller (turkisk peppar tre flammor)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
raps- el majsolja
3 krm salt

Klä en form, ca 20*20, med folie och pensla med 1 tsk neutral olja.
Krossa karamellerna, i mortel eller matberedare.
Koka ihop grädde, socker, karameller, sirap och salt till en temperatur på 125-128 grader (jag körde till 128).
Häll smeten i formen. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i bitar och slå in i plast eller smörgåspapper.

I receptet står det tillagningstid 20 min + 1 dygn i vila. Min kola kokade ungefär 1h innan den nådde 128 grader.

Ingen termometer? Gör ett kulprov. Droppa ner en liten klick smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en liten kula är den färdigkokt.

1 kommentar: