lördag

Julbak - Saffranscheesecake

I fredags bjöds det på en saffranscheesecake på jobbet. Den hade en mild smak av saffran och vid servering toppades den med björnbär. Kombinationen av saffran och björnbär blev en riktig fullträff. I receptet skulle det vara pepparkaksbotten men jag gillar digestivebotten bättre och så fick det bli.




Recept - 6-8 port

100 gr smör
210 gr digestivekex
4 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 paket saffran
3 ägg
1 msk citronsaft
rivet citronska (valfritt)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Stöt eller kör digestivekexen i matberedare. Tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i 8 portionsskålar eller en stor form ca 20-24 cm. Förbaka i ugnen ca 5 min. Vispa ihop creme fraiche med socker, ägg och saffran. Smaksätt fyllningen med citronsaft och ev rivet citronskal. Fyll smeten i de förgräddade formarna och grädda på mittfalsen i ca 20-25 min eller tills den stelnat. Pudra ev florsocker över kakan och servera med björnbär. Låt stå i kylen och ställ fram ca 15-30 min före servering.

*Receptet kommer från en bilaga i Kristianstadsbladet - Inspiration, Godare Jul 2012

4 kommentarer:

  1. åh så gott de ser ut och så fina formar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det IB Laursen muffinsformar jag använt.

      Radera
  2. Saffranscheesecake har jag velat prova länge, ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisa! Det var jättegott och enkelt att göra :) /Jeanette

      Radera