tisdag

Key Lime Pie med Italiensk maräng

Key Lime Pie

Det pratas mycket om Key Lime Pie och den är verkligen så god som alla säger och lite till...! Idag bestämde jag mig för att baka denna amerikanska klassiker. Den syrliga fyllningen och söta marängen blev tillsammans med det krispiga pajskalet en underbar smakkombination.




Receptet kommer från Allt om Mat nr 4/2012. I Allt om mat serveras pajen med grädde och limegelé till istället för Italiensk maräng.

6-8 bitar
Pajskalet:
100 gr digestivekex
50 gr smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk ca 397 gr
3 limefrukter
4 äggulor

Italiensk maräng
120 gr äggvita
200 gr socker
50 gr vatten

Gör så här
Pajen:
Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulet. Tryck ut smulorna i en fyrkantig form, 15*15 eller en rund form 18 cm diameter. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 5 min. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. (Jag har använt en 18 cm rund form till denna paj).

Fyllning:
Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av två limefrukter och pressa ur saften ur tre. Mät upp saften till 1dl saft. Blanda ner limeskal och -saften i smeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Låt kallna. Vill man så går det bra att sila bort limeskalet från fyllningen innan pajen gräddas. Själv tycker jag det blir bättre utan skal.

Italiensk maräng:
Vispa äggvita till ett hårt skum. Koka under tiden upp socker och vatten till 120 grader. Häll långsamt ner sockerlagen i äggvitan med en tunn stråle under vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Använder en brulée brännare för att bränna på marängen.  


3 kommentarer:

  1. åh gu vad gott de ser ut,och vilka bilder,wow nu blev ja allt sugen.

    SvaraRadera
  2. Mmm vad gott!!
    Ha en fin helg.
    Kramar från victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  3. Ser verkligen gott ut!

    SvaraRadera