fredag

Julbak - Mandelkakor med havtornstryffel

Jag har länge varit nyfiken på att göra något med havtorn men inte riktigt vetat vad jag skulle gör med dessa små bär. Bäret är mycket syrligt och innehåller mycket C-vitamin. Efter jag kokt bären med socker påminde den, både på lukt och smak, om passionsfrukt. Jag hittade ett recept* (i Allt om matpå chokladtryffel med havtorn som jag blev sugen att testa. Tidigare på dagen hade jag gjort små mandelkakor så dessa fick dekoreras med tryffeln. Smakade mumsigt. 











Chokladtryffel med havtorn

Recept ca 50 st

300 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad (70%)
200 g havtornspuré
50 g smör
1/2 dl honung
1 krm havssalt

Havtornspuré
250 g frysta havtorn
2 msk strösocker

Garnering
2 msk kakao av hög kvalitet
ev 2 msk krossade kakaobönor  (cocoa nibs)

Gör så här:
Havtornspuré: koka upp havtorn med 2msk socker. Mixa och passera genom sil.

Hacka de båda chokladsorterna och lägg i en skål. Koka upp havtornspurén. Tillsätt smör, honung och salt under vispning. Häll den varma purén över chokladen och låt stå ca 5 min. Mixa slätt (eller rör tills allt smält) med mixerstav. Häll chokladen i en form 15*30 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stå i kylen 12 timmar.

Skär tryffeln i bitar eller rulla till runda tryfflar. Pudra över kakao och strö ev över korssade kakaobönor.


*Allt om mat - julspecial 19/2012


Mandelkakor

Recept 16 st

150 g mandelmassa
1 ägg
75 g smör (rumsvarmt)
1/2 dl vetemjöl (30 g)

Sätt ugnen på 200 grader.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Vispa ihop mandelmassan med smör, ägg och mjöl. Spritsa eller klicka smeten i 16 smörade små portionsformar alternativt en smord större form (22*10 cm)
Grädda mitt i ugnen 8 min eller tills de blivit gyllenbruna. För den större formen ca 16 min. Kan variera beroende på ugnen. Jag hade mina inne i 12 min.





1 kommentar: